Skip to content →

Wat ik later graag wil worden?

Kennen jullie die vriendschapsboekjes van vroeger nog? Dat je zo’n vragenlijst moest invullen en zo? Een van de leukste vragen vond ik altijd: wat wil je later worden? Want dit antwoord veranderde even snel en vaak als mijn lievelingseten. De ene keer wilde ik een dolfijnentrainer worden, de andere keer een kinderadvocaat en popster was ook een vaak terugkerend beroep. Want ja, “vroeger” kon je altijd alles worden. Niets was gek genoeg en onmogelijk. Heerlijk toch? Wist jij veel dat je later eigenlijk helemaal niet alles kan worden wat je wilt.

Maar nu ik inmiddels in “het vroegere latere” leef, moet ik eerlijk bekennen dat ik eigenlijk niet eens weet wat ik wil. En dat zit mij een beetje dwars. Ik ben 23, Bachelor of European Studies en, als alles goed gaat, over twee jaar Master of Science. Maar wat zeggen die titels als ik nog steeds niet weet wat ik wil? Dacht ik drie jaar geleden nog een eigen Bed and Breakfast in het buitenland te willen starten, denk ik nu vaker aan “iets” met schrijven. Dacht ik eerst fashion PR helemaal geweldig te vinden, vind ik dat na mijn stage juist helemaal niet zo leuk. Inmiddels heb ik ook nog eens een grotere interesse in fotografie en is mijn drang om de wereld te zien alleen maar groter geworden.

Er zijn zo veel banen en tegelijkertijd maar zo weinig waar je uiteindelijk uit kan kiezen. (Want ja, opleiding en specialisatie en zo). Ik vind het dan ook altijd mooi als ik iemand ontmoet die van kleins af aan een arts wilde worden en inmiddels co-schappen is aan het lopen. Kijk, die heeft zijn hele leven ergens naar toe gewerkt. Ik heb dat gevoel niet. Ik voel mij soms een beetje nutteloos. En ook een beetje bang. En ook nog eens een beetje onzeker.

Want als men mij nu vraagt wat ik later wil worden dan sta ik met mijn mond vol tanden. Het enige dat ik weet, is dat ik in Londen terecht wil komen. En qua baan zelf? Tsjah, iets dat mij elke dag uitdaagt, iets waarbij ik mij keer op keer moet bewijzen en waar ik mijn creativiteit in kwijt kan. Als ik een baan kan vinden die die factoren met elkaar combineert plus wat schrijven, fotografie en reizen, dan heb je denk ik wel mijn ideale baan. Dat is eigenlijk wat ik wil. Maar ik meen het oprecht als ik zeg dat ik ook nog graag actrice of presentatrice wil worden. Grrr, zie je nu wel hoe momoeilijk het is om een keuze te maken?

Published in The Hard Knock Life

10 Comments

 1. I know the feeling! Ik weet ook absoluut niet wat ik wil als ik klaar ben met m’n opleiding. Ik vind het vak communicatie echt heel erg leuk, maar of ik er iets mee wil doen weet ik echt niet.. Zat er al over te denken om na deze opleiding nog de pabo of een deeltijdstudie te doen. Maar stiekem heb ik ook wel weer genoeg van studeren! Misschien wordt ik wel gewoon thuis-blijf mama en fulltime blogger. Dat lijkt me wel wat;)

  [Reply]

 2. Het is ook lastig… Ik weet inmiddels dat ik bloggen en online media erg leuk vindt, maar dat is nog vrij breed..

  [Reply]

 3. Dat is echt zooo moeilijk he! Ik heb onderwijsassistent gedaan en afgemaakt. Wilde graag psycholoog worden. Begonnen aan SPH, was niet wat ik wilde, toen CMD, was het ook niet, toen toegepaste psychologie, maar ben er nu achter gekomen dat ik mijn doelen te hoog stel en dus MBO beter voor me is, maar als onderwijsassistent is er geen werk :( Dus zit nu in het zelfde schuitje! Wat wil ik? Nog geen idee!

  [Reply]

 4. Ik weet ook niet wat ik wil worden. Ik vind het ook heel vervelend als mensen dat aan me vragen, wat ik ga worden of wat je met mijn studie kunt. “Dictator” is mijn nieuwe standaardantwoord.

  [Reply]

 5. Join the club, ik heb absoluut ook nog geen idee wat ik wil worden. Ja, iets in de media, achter de schermen bij tv ofzo.. Maar waar? Uhh, no idea. Ik zeg altijd maar dat ik me er pas druk om ga maken als ik ‘later groot ben’. Of op het moment dat ik echt klaar ben met studeren haha.

  [Reply]

 6. Lijkt me echt heel erg lastig. Ik wist juist eerder altijd wat ik wilde maar nadat ik daarin een baan had gekregen wilde ik toch liever iets anders. Zo frustrerend. Misschien enkele stages lopen om te kijken of het jou ding is of niet.

  [Reply]

 7. Datzelfde heb ik dus ook. Geen idee wat ik wil.

  [Reply]

 8. Heel herkenbaar! Ben zelf ook jaloers op de mensen die gewoon van jongs af aan wisten wat ze wilden worden en het nu ook al zijn of daarmee bezig zijn. Had ik dat nou ook maar… dan was het allemaal een stuk makkelijker haha ;-)

  [Reply]

 9. Toen ik klein was wilde ik worden: zeemeermin (?), dierenarts, dolfijnentrainer en zwemjuffrouw. En nu werk ik in de kinderopvang. Hahaha.

  [Reply]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.