Skip to content →

Te veel keuze

Een studie in het buiteland, ik ben vast niet de enige die daarvan droomt. Vroeger wilde ik altijd naar Amerika. Niets leek mij leuker dan college te volgen in het land waar alles mogelijk is. Tegelijkertijd droomde ik van een studie in Parijs. Studeren in één van de mooie parken met uitzicht op de Eiffeltoren. Daarna wilde ik opeens niets liever dan studeren in Londen: ik was helemaal verkocht aan de Britten (en dat is alleen maar gegroeid sinds mijn tweede bezoek aan de hippe stad). Maar tegenwoordig heb ik een grote interesse ontwikkeld voor Dublin. Dromen, dromen en dromen. Maar wat nou als dromen werkelijkheid worden?

Over precies één jaar zit ik voor mijn studie in het buitenland. Sterker nog: ik ben verplicht om vijf maanden in het buitenland te studeren! Eng? Nee! Spannend? JA! Ik heb de lijst met partnerscholen natuurlijk al tig keer bestudeerd en laten eerder genoemde steden (met uitzondering van Londen) én Amerika er nou tussen zitten.

Helaas zijn er geen partnerscholen in New York of Los Angeles waar ik graag naar toe zou willen. De kosten voor vijf maanden studeren in the USA zijn ook belachelijk hoog. Daarbij komt het feit dat ik geen Erasmus-beurs krijg wanneer ik ga studeren buiten de Europese Unie. Ik loop dan dus al €250,- per maand mis. Maar als ik ervoor kies om te gaan studeren in Dublin of Parijs, dan zou dat een stuk goedkoper zijn én ik heb meer inkomsten en dus meer geld om uit te geven. De vakken en de kwaliteit van het onderwijs is bij elke school ongeveer gelijk. Daar hoef ik mijn keuze dus niet op te baseren. Gelukkig!

Maar wat moet ik in Godsnaam gaan kiezen? Op 27 november moet ik mijn drie voorkeuren doorgeven waarbij je moet kiezen tussen steden in de EU óf in Amerika. Ik weet echt niet wat ik moet.. Zal ik naar Amerika gaan, ook al is het niet in New York of L.A. of zal ik gewoon voor Dublin of Parijs kiezen?

Published in The Hard Knock Life

29 Comments

 1. Keuzes, keuzes, keuzes. Ik zou naar Amerika gaan ook al is het niet LA of NY. Maar gewoon daar het leven meemaken en de cultuur daar snuiven. Lijkt me echt fantastisch.

  Succes met kiezen!

  [Reply]

 2. Eva

  Ik zou zelf kiezen voor parijs, al lijkt dublin me ook gaaf. Als ik naar amerika zou gaan, zou ik naar bovengenoemde steden willen en niet op een of andere campus willen zitten..

  (en ik heb een beetje vliegangst ^^)

  [Reply]

 3. Oeeh, superleuk! Zelf zou ik gaan voor Parijs, maar als je Frans niet uitstekend is, zou ik naar Amerika gaan!

  Succes met je lastige keuze!

  [Reply]

 4. en dan te bedenken dat ik er al helemaal na zit te denken over wat ik na de mavo ga doen xD
  maar ehm,
  als ik naar het buitenland zou gaan ooit met een studie, dan zou ik amerika kiezen (:
  amerika rockssssss

  [Reply]

 5. Roy

  Moeilijke keuze, maar wat klinkt ‘t gaaf zeg! Moet je je voorstellen.. Niki die mischien gaat studeren in NY?! Dan wil ik met je mee!

  [Reply]

 6. Jip

  Lijkt me gaaf. ;D Ik zou echt niet weten wat ik zou kiezen. Succes met beslissen in ieder geval.

  [Reply]

 7. Dublin is een fantastische stad! Echt, ik raad je aan om dat te doen. En dan kan je iedere maand die 250 euro uitgeven bij de geweldige topshop en urban outfitters die ze daar hebben ;)

  [Reply]

 8. Gaaf hoor, vijf maanden weg. Ga ik volgend jaar ook doen! Maar ehm, ik zou als ik jou was niet naar Amerika gaan. De enige leuke steden in de VS zijn namelijk beperkt tot LA en NY. Er is een grote kans dat je in zo’n gat komt in het zuiden en dat lijkt me niet echt geweldig. Alleen steden als Boston of San Francisco of Santa Barbara zou ik serieus overwegen. Maar in Europa brengt het ook veel voordelen met zich mee. Ik heb gisteravond bij het oppassen Ratatouille gekeken met Parijs als locatie en ik moet zeggen: wat blijft dat een prachtige stad. Lijkt me echt geweldig als je daar vijf maanden kan zitten. Bovendien heb je de kans om heel wat mensen daar uit te nodigen, wat moeilijker gaat in de VS. En meer geld (maar in de VS heb je dollars, ook een voordeel!). Veel succes met het maken van je keuze.

  [Reply]

 9. Tja, keuzes zijn nooit gemakkelijk! Ik denk dat ik wel voor Europa zou kiezen ivm het geld. En Parijs of Dublin…ik vind Parijs heel mooi, maar weet eigenlijk niets over Dublin. Kan daar dus eigenlijk ook niets over zeggen. Leuke site trouwens!

  [Reply]

 10. Dat soort keuzes maken zijn altijd lastig, juist omdat je het zo graag goed wilt doen!

  [Reply]

 11. Ik zou voor een stad in Europa kiezen met de redenen die jijzelf ook al genoemd hebt. Amerika zou natuurlijk vet zijn, maar je moet denk ik ook naar de kosten e.d. kijken.
  Iedereen weet natuurlijk dat Parijs geweldig is, maar misschien is het daarom wel leuk om voor Dublin te kiezen. Volgens mij is Dublin sowieso wel goed te doen en voor je Engels is het ook handig. Lastig..

  [Reply]

 12. ienemienemutte.
  Ik zou denk ik voor een stad in Europa kiezen, je geeft zelf al de redenen waarom ;) . Ookal is het wel gaaf om naar Amerika te gaan..

  [Reply]

 13. Ik zou voor Europa gaan! Dan ben je toch altijd nog wat dichterbij huis :)

  [Reply]

 14. Hmmm dat is toch wel een moeilijke keuzen.. Ik zou denk ik Parijs doen, of in ieder geval Europa, hoewel ik er ook al lang van droom om in Amerika naar school te gaan..

  [Reply]

 15. Tea

  Keuzes zijn altijd moeilijk (:
  Ik hoop dat je er toch uitkomt.
  Al is het wel zo, dat als je in Euorpa gaat studeren er vrienden langs kunnen komen, ouders etc, iig gaat dat makkelijker dan ide USA.

  [Reply]

 16. Zoals je zelf al zei; geld speelt een rol. Natuurlijk kun je in Amerika gaan werken maar ik denk dat je ouders daarnaast nog een hoop geld op tafel moeten leggen om alles te betalen?
  In Europa heb je sowieso al meer geld, familie en vrienden zijn dichter bij waardoor je ze makkelijker uit kunt nodigen: je kunt bijvoorbeeld sneller een weekendje naar huis vliegen of je ouders uitnodigen.

  [Reply]

 17. Lastige keuze inderdaad, maar het is natuurlijk wel heel leuk dat je die keuze mag maken :-) Ik heb niet zo veel met Amerika maar ik hou ook niet van Frans, dus… succes met je keuze :p

  [Reply]

 18. Het klinkt allemaal zo geweldig! Maar als je beter binnen Europa blijven kan ivm dat geld, zou ik denk ik Dublin kiezen! Fransen zijn arrogant, koppig en irritant! :P

  [Reply]

 19. uhm dat is heel lastig natuurlijk! Amerika is het groote land maar je loopt veel geld mis én je zit niet in la of ny, dus nar mijn mening zou die afvallen :p Goed, parijs :O daar zou ik heen gaan! Ik ben echt verliefd op die stad, dublin nooit geweest maar, ik zou naar parijs gaan :P good luck xx

  [Reply]

 20. Lastig, lastig… Amerika is echt cool, maar toch loop je dan veel geld mis. Kun je niet iets regelen?

  [Reply]

 21. Wooooooooow wat super gaaf zeg, verplicht nog wel echt tof! Voor mij is deze vraag niet moeilijk want ik kies definitely voor Amerika aangezien ik daar mijn hart 3 jaar geleden ben verloren. Dus New York of geen New York, Los Angeles of geen Los Angeles. Er zijn nog zat andere geweldige plekken in de VS! Welke steden geven ze dan wel op?

  [Reply]

 22. Ook al is Dublin zo leuk, ik zou naar Parijs gaan… en anders Amerika, daar zou ik alleen niet heen gaan door de kosten.. alleen is het wel een enorme ervaring om daar zoveel maanden te zitten en cultuur op te snuiven en het écht mee te maken allemaal.

  [Reply]

 23. Kim

  Moeilijk! Ik kan wel zeggen wat ik zou doen, maar daar heb je eigenlijk ook niets aan, want je moet het uiteindelijk helemaal zelf beslissen (: succes iig!

  [Reply]

 24. Héél erg moeilijk, zo’n keuze. Ik zou eerlijk gezegd gewoon ergens in europa gaan (behalve als steden in Japan, China en Australië er tussen zitten!). Maar het is jouw keuze, en uiteindelijk moet je doen waar je je het beste bij voelt! :-)

  [Reply]

 25. Dat je in het buitenland kunt studeren is al heerlijk. Voordeel van Parijs: je kunt zo naar huis. Voordeel van Dublin: je leert vloeiend engels/iers. Moeilijk.

  [Reply]

 26. Lastige keuze idd. Ik zou voor the states gaan :-D

  [Reply]

 27. jaa, oook dat je in het buitland meer keus hebt, en tis best lekkeurr ;)

  [Reply]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.