Skip to content →

Stage lopen in Londen (1)

Mijn plekje in Wimbledon!

Ik heb stage gelopen in Londen van februari 2012 tot en met juni 2012, waarna ik nog lekker een maand in Londen ben gebleven. Gewoon om van deze heerlijke stad te genieten. Want laten we eerlijk zijn: Londen is een fantastische stad. Nu ben ik niet de enige die zo over deze stad denkt en ik ben al helemaal niet de enige die daar stage heeft gelopen. Ik weet zoals geen ander dat het vinden van een stage nog maar het begin is van dit hele avontuur. Ik hoop jullie een beetje meer wegwijs te maken door het delen van mijn ervaringen.

Een woning in Londen vinden

Trust me. Dit hoeft totaal niet moeilijk te zijn. Integendeel zelfs! Als je een kamer voor je alleen zoekt dan kan je binnen een week lekker gesetteld zijn. Zorg er wel voor dat je verwachtingen van een huis/kamer niet te hoog liggen. De meeste (ik zeg niet alle) huizen zijn vrij oud en doorleefd. Ook kom je wel eens een lege kamer tegen waar totaal geen sfeer te vinden is. Probeer hier doorheen te kijken en gebruik je fantasie. Beeld je in hoe deze kamer eruit zou kunnen zien. Ik weet uit ervaring dat alleen al een dekbed een wereld van verschil kan maken.

Zo. Nu hebben we dus geen hoge verwachtingen van een kamer. Dan kan het uiteindelijk dus alleen maar meevallen, toch? Ga voor jezelf na waar je wilt wonen. Het is ontzettend handig om dichtbij een metrostation te wonen (duh, obviously). Het zal tijdens de spits ontzettend druk zijn, maar dat heeft ook zo z’n charmes. Een uur reistijd is trouwens heel normaal! Ook betaal je meer als je in of naar zone één reist. Maar dat komt in een latere blog post wel aanbod!

But the big question is natuurlijk: hoe vind ik een kamer in Londen?

 1. Wees in Londen. Het huren en verhuren van een woonruimte gaat zo ontzettend snel dat het vrij weinig zin heeft om naar iets opzoek te gaan terwijl je nog in Nederland bent. Als jij reageert op een leuke kamer en zegt dat je over een maand in Londen bent, dan word je gewoon uitgelachen. Die kamer wordt namelijk diezelfde dag nog verhuurd aan iemand die wél in Londen is (er zijn natuurlijk uitzonderingen!). Zorg ervoor dat je ongeveer een week voordat stage begint, in Londen bent en vanuit daar viewings (bezichtigingen) gaat regelen. Wat je wel kan doen is bijvoorbeeld twee dagen voordat je naar Londen gaat, viewings probeert te regelen voor de dag dat je in Londen aankomt.
 2. Zoek overal en schakel iedereen en elk mediuum dat je hebt in. Tsjah, wil je een kamer of wil je een kamer? Handige websites zijn: easyroommate, spareroom, flatshare, gumtree, rightmove en zoopla. Je kan bijvoorbeeld ook een nieuw topic starten in het forum van het Verenigd Koninkrijk op wereldwijzer, plaats een bericht op het prikbord van Londen (startpagina) en vergeet vooral Facebook en Twitter niet te gebruiken. Er zijn ook veel kamers beschikbaar die niet op internet staan. Daarom is het belangrijk om al in Londen te zijn en om te weten in welke wijk/buurt je wilt wonen. Ga namelijk de buurt verkennen en loop even binnen bij een supermarkt of een tabakzaak. Daar hangen namelijk vaak advertenties van woonruimtes precies in die buurt. Omdat die niet op internet staan, heb jij dus een grotere kans om de kamer te bezichtigen en wie weet ook om te huren!
 3. Bellen of sms’en. Koop meteen een Engelse simkaart en bel de landlords. E-mailen gaat vaak traag terwijl je met één telefoontje binnen een minuut een viewing kan regelen. Tijd is geld en dat is in Londen echt geen grapje. Ik heb in het begin ook vaak vanuit Nederland e-mails gestuurd en ik kreeg maar geen reacties. Zelfs niet toen ik in Londen was (oké, een enkele keer met het bericht dat de kamer al verhuurd was..). Maar toen ik eenmaal mijn “telefoonangst” had overwonnen, ging het als een tiet. Bel even om een viewing te regelen en vraag daarna of ze nog even het exacte adres willen sms’en.
 4. De ‘landlord’. Heb je een viewing geregeld? Great! Neem bij aankomst eerst de buurt en straat goed in je op. Ligt het dichtbij een trein- of metrostation? Zijn er bushaltes in de buurt? Voel ik me hier veilig? Is er een supermarkt in de buurt? Het lijkt allemaal vanzelfsprekend maar denk er ook bewust over na! De eerste indruk van je huisbaas is natuurlijk ook belangrijk. Voel jij je er goed bij om zo veel geld aan hem/haar te geven? Vertrouw je hem/haar? Dan moet je het zeker doen. Heb je er geen goed gevoel bij: doe het dan niet. Vraag anders even of de huisgenoten thuis zijn en of je ze kan ontmoeten. Jij wilt natuurlijk ook weten met wie je een paar maanden samen gaat wonen! Ook is het geen slecht idee om even aan hun te vragen of de landlord oké is of niet.
 5. Neem alles goed in je op en laat je niet opjagen. Bekijk de kamer, check alles en vraag voor de zekerheid of de kamer gemeubileerd is of niet etc. Neem lekker je tijd. Bekijk ook de keuken (is er genoeg opbergruimte? Is er genoeg plaats in de koelkast? Is er een vriezer? Etc.), de badkamer en is er überhaupt een wasmachine? Jij moet er per slot van rekening een paar maanden gaan wonen! Check nog een keer de huur en de borg (schrik trouwens niet van de borg: dat is veel geld!) en vraag of alle geldzaken zwart op wit worden gezet.
 6. Volg je gevoel. Dat is het allerbelangrijkste. Ik heb dan misschien wel twee weken in een crappy hotel gewoond, miljoenen viewings en teleurstellingen gehad, maar het voelde gewoon nooit goed. Tot ik mijn viewing in Wimbledon had. Ik liep uit het metrostation en ik dacht bij mezelf: ‘Dit is het!’. Ik ben altijd mijn gevoel, hart en verstand blijven volgen en dat heeft uiteindelijk geleidt tot een fijne woning en de meest mooie maanden in mijn leven!

Wil je meer weten? Lees meer over mijn ervaringen en stage in Londen. Heb je nog meer vragen? Laat dan een reactie achter of stuur een e-mail naar info @ nikitownsend.com en ik help je graag verder!

Published in The London Life

4 Comments

 1. Wat ontzettend handig! Ik heb gisteravond eens rond zitten kijken, waar ik qua wijk zou willen wonen maar oh ik ben gewoon verliefd op Victoria. Onbetaalbaar maar die huizen zijn zo mooi!

  [Reply]

 2. Handige tips! Haha ik denk dat ik zelf eerst ook zou mailen, maar ik zal dan wel gelijk een telefoon kopen daar! En die links zijn ook handig, thanks! Kan niet wachten tot ik daar zit! :D

  [Reply]

 3. Ik ga geen stage lopen in Londen maar toch vond ik dit lnteressant om te lezen! Ik hou van jouw Londen experiences :)

  [Reply]

 4. Super leuk om te lezen! Als ik ooit nog een stage in Londen ga lopen dan zal ik je tips zeker meenemen!

  [Reply]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.