Meteen naar de inhoud

Schotland, ik kom eraan

Jaren geleden keek ik voor de eerste keer de film Braveheart. Het werd meteen één van mijn lievelingsfilms. Het verhaal van de William Wallace en de Schotten sloot ik meteen in mijn hart. Ook werd ik op slag verliefd op het land zelf. Ik was nog geen 10 jaar oud en ik sprak met mezelf af dat ik ooit een keer naar Schotland moest gaan.

Deze afspraak verdween een beetje naar de achtergrond. Maar toen de boeken van Harry Potter verfilmd werden, kwam Schotland weer (letterlijk) in beeld. Ik zei wederom tegen mezelf dat ik echt een keer naar dit prachtige land toe moest. Maar als ik eenmaal een citytrip plande, ging de voorkeur toch naar het hippe Londen of historische Rome.

In 2010 heb ik een paar maanden in Frankrijk gewoond en mensen over de hele wereld ontmoet. Eentje is mij altijd bijgebleven, namelijk: Steve. Hij was de eerste rasechte Schot die ik in het echte leven ontmoette. Hij was joviaal, trots op zijn land, rossig, soms niet te verstaan en met een drankje op helemaal niet te verstaan.

Ik weet nog goed dat ik hem tijdens onze eerste ontmoeting vertelde dat Braveheart mijn lievelingsfilm was. Hij kon dat niet helemaal waarderen omdat de film volgens hem niet geheel strookte met de werkelijke geschiedenis. Hij vertelde vol passie over zijn land en de historie in dat heerlijke Schotse accent. Wéér werd mijn Schotse vlam aangewakkerd.

Het vlammetje is nooit uit geweest. Hoewel ik er tot op heden nog nooit bent geweest, zijn er altijd momenten in mijn leven geweest waarop Schotland opeens weer mijn pad kruiste. Van de Schotse collega toen ik stage liep in Londen tot verslaafd raken aan de serie Outlander die (deels) in Schotland is opgenomen.

Ken je dat, dat je soms het gevoel hebt dat je ergens naar toe moet? Dát heb ik dus met Schotland. Ik kan niet echt onder woorden brengen waarom het land mij zo trekt. Sinds ik Braveheart heb gekeken, zegt mijn gevoel dat ik ernaar toe moet. Vooral afgelopen jaar was dit gevoel erg sterk. Zo sterk dat ik serieus overwoog om mijn 30e verjaardag daar te vieren.

Dat ging niet door. Maar dat betekent niet dat Schotland van de baan is. Helemaal niet zelfs. Over precies 2 weken ga ik namelijk de Schotse highlands verkennen. Ja, echt waar. Ik ga eindelijk naar Schotland! Mijn hart maakt telkens een sprongetje bij dit vooruitzicht. En deze voorpret is zoals je hebt kunnen lezen al heel erg lang bezig. Ik. Kan. Niet. (Meer.) Wachten!

Foto door Pixabay via Pexels

3 reacties op “Schotland, ik kom eraan”

  1. Ik heb vorige week een email geschreven over pop cultuur locaties in de British Isles and kwam erachter dat Braveheart grotendeels in Ierland is opgenomen :’) Maar, have fun en maak me vooral heel jaloers met heel veel foto’s!

    [Reply]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.