Skip to content →

Roed, gael en greun!

Hoewel de straten en daken wit zijn, overheersen drie andere kleuren het zuiden van Nederland: rood, geel en groen. De kleuren van carnaval. En dit jaar, 2010, is het voor het eerst sinds drie jaar dat ik niet meer meeloop in de optocht. Ik ben namelijk (veel te laat) tot de conclusie gekomen dat ik helemaal niet van carnaval houd. Abnormaal dronken mensen die stinken naar bier, lelijke mensen die zich verschuilen achter een masker en je proberen te versieren met op de achtergrond de vreselijke carnavalsmuziek.. Nope, echt niks voor mij.

Ik ben de afgelopen jaren een Romein geweest, een meisje uit de jaren ’80 en een transformer. Ook ik heb de afgelopen jaren met bier in mijn hand gestaan en “gedanst” op carnavalsmuziek. Want ja, als je eenmaal tussen een grote groep staat en een aantal biertjes en wijntjes op hebt (wijn na bier geeft plezier!) is ├ílles een stuk leuker. ‘s Avonds ging ik altijd Maastricht in als een combinatie van een fee, elfje en prinsesje. Als wat? Nou, als dit. Ik feestte en dronk tot diep in de nacht om vervolgens, na een korte nachtrust, weer van voor af aan te beginnen.

Mijn leven bestond drie dagen lang uit verkleed feesten, drinken en vettig eten. Drie dagen lang deed ik iets tegen mijn zin in. En daar heb ik nu een einde aan gemaakt. Maar toch kan ik het niet laten om dalijk, verkleed als ijsprinses (lees: ik doe alleen een kroontje op), naar de optocht te gaan kijken. De optocht waar ik in het verleden ook heb gelopen en achteraf gezien toch ontzettend naar mijn zin heb gehad.

Toch heeft het iets speciaals, carnaval. Als je met meer dan duizend verklede mensen de liedjes van Beppie Kraft meezingt geeft dat toch een warm gevoel. Een gevoel van samenhorigheid. Eigenlijk heel moeilijk te omschrijven, je moet het gewoon een keer meemaken. Abnormaal dronken mensen die stinken naar bier, lelijke mensen die zich verschuilen achter een masker en je proberen te versieren met op de achtergrond de vreselijke carnavalsmuziek.. Hmm, misschien toch wel mijn ding..

Published in Dear Diary

14 Comments

 1. Pfoei, gisteren en eergisteren heb ik ook lekker carnaval gevierd. Ik vind het leuk maar het is wel echt slecht voor je: ik ben zooo verkouden en ik heb geen stem meer :(

  [Reply]

 2. ik heb 1 keer carnaval gevierd, maar dat bleek voor mij niet zo’n succes.

  [Reply]

 3. Nou, mijn ding is het niet hoor. Maar ieder zijn ding natuurlijk ;).

  [Reply]

 4. Roy

  Ik ben helemaal niet iemand die van carnaval houdt, maar als ik het zo hoor, krijg zelfs ik er zin in! :)

  [Reply]

 5. Alhoewel het heftig gevierd wordt in omliggende dorpjes, doen we er hier niet aan. Denk ook niet dat ik het heel erg vind :’)

  [Reply]

 6. Ik vind 1 dag Carnaval wel genoeg, al doen we er hier niet zoveel aan in de Randstad.

  [Reply]

 7. Leuk geschreven! Maar ik heb nog nooit carnaval gevierd, woon dan ook in de randstad.

  [Reply]

 8. Ik heb nooit carnaval gevierd, maar denk ook niet dat het iets voor mij is. Gelukkig zijn er nog genoeg mensen die zich er wel mee vermaken.

  [Reply]

 9. Carnaval is voor mij helemaal niks. Laat iedereen maar in z’n eigen kleding gaan.
  Maargoed de sfeer zal vast ontzettend gezellig zijn daar twijfel ik niet aan.

  [Reply]

 10. Ik vier geen carnaval. Dat hebben we niet echt hier. :(

  [Reply]

 11. Heel leuk geschreven. Volgend jaar kan je mij misschien ook verkleed zien feesten. Ach, wie weet… :-)

  [Reply]

 12. Blegh, ik haat carnaval. Iedereen gebruikt het als excuus om zich knetterlam te zuipen, da’s nie mijn pakkie an. ;)

  [Reply]

 13. Roed, Geal en Greun, is de kleur van Vasteloavend! haha.
  Ik vond het wel gezellig dit jaar, zo gezellig dat ik steeds terug wilde. Maar helaas, t is voorbij :) Ik ben met de carnaval op gegroeit dus tja ik weet niet beter, ik heb 2 jaar niet mee gedaan en heb me mateloos geirriteerd en verveeld. Nu is het officieel voorbij haha. En moesten ook een paar gekke janken op t liedje want euver ein joar :) Tjaaaa hoop dat jij veel fun hebt gehad! ik in iedergeval en zit met lekkere hoofdpijn op de bank haha

  [Reply]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.