Skip to content →

I believe I have seen hell


credit

Dat ik een zwak heb voor Engelse literatuur en ik een sucker ben voor kostuumdrama’s, moge duidelijk zijn. Ik lees en kijk Pride and Prejudice eens in de zoveel tijd opnieuw, maar geloof mij, ik adem niet alleen maar Jane Austen, hoor. Ik ben ook groot fan van het boek Jane Eyre (geschreven door Charlotte Brontë) en Great Expecations (geschreven door Charles Dickens). Maar schrijfster Elizabeth Gaskell mag natuurlijk niet ontbreken met haar prachtige North and South.

Van de ene kant vergelijkbaar met Pride and Prejudice (als we het over de liefde hebben) maar van de andere kant ook helemaal niet (als we het over alle andere dingen hebben). Margaret verhuist met haar ouders vanuit het Zuiden van Engeland naar een industriestad in het Noorden en dat zorgt niet alleen voor geografische verschillen. Margaret heeft moeite om zich aan te passen en vindt steun bij Betsy, een arbeider. Betsy werkt in de katoenfabriek van John Thornton, met wie Margaret geen fijne eerste ontmoeting heeft. En als de arbeiders in staking komen, verandert niet alleen het leven van Margaret…

BBC heeft dit boek verfilmd (het zou ook eens niet, hè!) en echt, wat hebben ze het weer goed aangepakt! Ik heb de serie laatst weer bekeken en werd weer helemaal betoverd. Niet alleen door het verhaal maar ook door de muziek. Want wauw, ik vind alles echt het prachtig!

Published in The Almighty Media

2 Comments

  1. Ik wist niet eens dat Pride and Prejudice een boek had. Die ga ik maar eens opzoeken. De film is inderdaad geweldig!

    [Reply]

  2. Aangezien ik ook van kostuumdrama’s kan genieten, ga ik hem snel maar eens bekijken. Ik ben benieuwd!

    [Reply]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.