Skip to content →

Geef de aarde door. Of geef gewoon meer.

Laatst werd ik gebeld door een privé nummer. Normaal zou ik niet opnemen, maar deze keer deed ik het toch. “Hallo, goedenavond,” zei de mevrouw. “Bel ik u gelegen?”. Ik was op dat moment niks aan’t doen maar ik had geen zin in een gesprek. Net toen ik antwoord wilde geven, was de mevrouw mij al voor: “Ik bel namens het WNF. Daar bent u toch donateur van?”. De mevrouw wilde mij namens het WNF bedanken en ze kon het niet laten om maar vaak genoeg te zeggen dat de aarde, de natuur en de dieren zo belangrijk zijn. Ja duh, dacht ik. Zo denk ik er ook over, anders zou ik natuurlijk geen donateur zijn geworden.

Ik begon het telefoontje steeds meer te waarderen. Ik vond het leuk dat het WNF mij belde en mij meer vertelde over de projecten waar ze mee bezig zijn. Dat geeft mij een goed gevoel, weet je wel. Dat ik met mijn kleine donatie van €2,- per maand (ja hallo jongens, ik ben ook maar een studentje!) ook iets bijdraag. Dat liet het hartje van “mijn groene ik” sneller kloppen. Ik begon zelfs een beetje trots op mezelf te worden. Ik had ook nog eens één dag eerder de punten van mijn kerstpakket niet aan mijzelf gespendeerd, maar aan het WNF en War Child. Het leek alsof ik met mijn kleine bedrag toch “grote” dingen kon doen. En dat voelde lekker. Bovenal voelde ik mij ook nog eens goed.

Nou ja, totdat de mevrouw mij met haar vraag weer met beide benen op de grond zette: “(…) Zou u misschien meer geld willen doneren?”. PARDON? Vroeg ze dat nou echt? Ik was met stomheid geslagen en ik wist even echt niet meer wat ik moest zeggen. Het liefste had ik keihard “NEE!” geschreeuwd. Maar ach, zo ben ik nou eenmaal niet. “Mag ik daar even over nadenken?” was dan ook mijn antwoord. Maar ik had eigenlijk mijn beslissing al gemaakt: daar ga ik niet aan beginnen. De mevrouw wist echter van geen ophouden: “Dat is prima hoor! Zal ik u volgende week dan even terugbellen?”. Dat moet u vooral doen, dacht ik. Ik ga niet meer opnemen.

Met pijn in mijn hart (ik denk nu aan alle apen die ik had kunnen redden) maar puur uit principe, ga ik mijn donatie niet verhogen. Maakt mij dat nu gierig? Een slecht mens of een slechte donateur? Nee, ik vind van niet. Het is niet zo dat ik het geld absoluut niet kan missen, maar kom op hey, ik ben toch zeker niet de enige die dit een beetje erg onbeleefd vind? Beste WNF, waar is de wie-het-kleine-niet-eert-is-het-grote-niet-weerd-gedachte gebleven?

Published in Random Thoughts and Scribblings

11 Comments

 1. Ik vind het asociaal dat ze om meer vragen. Ze moeten blij zijn dat er iets gegeven word. Als ik ooit word gebeld met de vraag of ik meer wil doneren, dan zet ik mijn donatie gewoon stop. Ik doneer nu niet, maar als ik dat wel doe, dan moeten ze daar maar blij mee zijn.

  [Reply]

 2. Ik ben het eens met Petra. Ze moeten gewoon blij zijn dat er überhaupt iets gegeven wordt!

  [Reply]

 3. Nou ja… Wat asociaal. Ze zeggen toch altijd, elk beetje is iets extra’s (of zoiets)? Dat ze maar blij zijn met die twee euro!

  [Reply]

 4. Ze mogen allang blij zijn dat je íets geeft, asociaal dat ze je zomaar bellen om te vragen voor meer geld.

  [Reply]

 5. Wat bizar! Echt heel onvriendelijk vind ik dat eigenlijk. Eerst een goed gevoel kweken en dan meer geld vragen!

  [Reply]

 6. Oh bah zeg… dat ze dat durven he? Eerst een leuk verhaaltje ophangen en dan nog zoiets vragen….

  [Reply]

 7. Whaha dat had m’n moeder ook. Ze is uit pure hufterigheid gestopt met doneren XD.
  Ik vind het ook belachelijk hoor. 2 euro per maand is al 24 per jaar. En als zeg een kwart van nederland 2 euro doneert kom je al uit op 8 miljoen euro. Zou zeggen dat je daar toch een hoop panda’s, koalabeertjes en haaien mee kan redden.

  [Reply]

 8. Vervelend is dat. Maar ja. Wel heel goed dat je doneert!

  [Reply]

 9. Haha, ze beginnen eerst met een leuk praatje dat je goed bezig bent en dat ze blij met je zijn en vervolgens vragen ze of je meer wilt geven. Sjonge jonge zeg. Maar hé, ik vind het sowieso al goed van je dat je geld geeft!

  [Reply]

 10. Asociaal zeg, ik vind het helemaal niet gek dat je nu niet meer gaat geven, groot gelijk. Zelf heb ik ook zo’n soort ervaring met het WNF. Ik ben geen donateur (kan niet aan iedereen wat geven), en ik werd gebeld of ik donateur wilde worden. Zulke toezeggingen doe ik sowieso uit principe al nooit telefonisch, dus ik vroeg gewoon om informatie en een antwoordkaart, dan kon ik er over nadenken. “Ik kan u ook op een later moment terugbellen hoor!” Dus ik doe een poging om haar aan het verstand te brengen dat ik dat niet telefonisch wil. Zegt ze “ik kan ook nu alvast aangeven dat u donateur wilt worden, dan heeft u nog een week de tijd om het af te zeggen als u zich toch bedenkt…” zucht

  [Reply]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.