Skip to content →

Een effectief leerproces

Ik ben al iets meer dan drie maanden in Frankrijk en ik heb nog anderhalve maand te gaan. Dan is mijn studentenleven in Frankrijk afgelopen. Dan heb ik de hele maand januari vrij en begint school pas weer in februari. Ik hoef dan nog maar anderhalf jaar naar school waarvan ik een half jaar weer in het buitenland zit. Deze keer voor mijn stage. Dan wordt het tijd om al mijn theoretische kennis in praktijk te brengen. Ik ben nog niet weg uit Frankrijk of ik heb daar al zin in. Weer voor een paar maanden naar het buitenland. Heerlijk! Maar eerst moet ik natuurlijk mijn studiepunten in Frankrijk zien te halen. Anders gaat het feestje niet door. Maar dat komt wel goed. Denk ik. Hoop ik.

Mocht het lot anders beslissen dan kan ik in ieder geval wel zeggen dat ik behalve de vakken op school, mezelf heb leren kennen. Dit is de eerste keer dat ik voor een langere tijd niet thuis woon. Ik moet zelf de was en boodschappen doen, het eten staat niet elke avond klaar en mama komt mij niet elke dag wekken omdat ik altijd door de wekker heen slaap. Nee, it’s just me, myself and I. En weet je wat? Ik vind het geweldig! Ik vind het heerlijk om erachter te komen waar ik wel en niet toe in staat ben. Ik ben meerdere keren -figuurlijk- op mijn bek gegaan maar ik heb ervan geleerd. Deze vier maanden in Frankrijk zijn de meest leerzame maanden tot nu toe. Ik leer mezelf steeds beter kennen. Gelukkig, want na twintig jaar mag dat ook wel.

Ook vind ik dat deze uitwisseling een investering voor mijn toekomst is. Het staat natuurlijk erg netjes op mijn cv en ik leer de Franse taal. Maar het leukste vind ik de nieuwe contacten die ik maak. Zo heb ik een meisje uit Chili en een paar jongens uit Brazilië leren kennen. Plannen om na het behalen van mijn diploma naar Zuid-Amerika te gaan, zijn dus al gemaakt. Maar ook de lieve, leuke en gekke mensen uit Groot-Brittannë zullen hun deuren altijd open houden voor “the Dutchies”. En vanzelfsprekend staat mijn deur natuurlijk ook altijd open voor hun.

Lieve lezers. Als jullie de kans krijgen om voor school, werk of wat dan ook naar het buitenland te vertrekken, grijp deze kans dan met handen en voeten aan. Ik beloof jullie dat het hoe dan ook geweldig wordt!

Published in The Student Life in France

10 Comments

 1. Maar natuurlijk ga ik dat doen!
  Wel fijn om te horen dat het allemaal goed bevalt en dat je er ook veel geleerd hebt. Geniet nog van de laatste weken!

  [Reply]

 2. Dat ga ik zeker doen! Ik heb al anderhalf jaar op Curacao gewoond, maar dat zie ik niet als buitenland. Later, als ik Groot ben (met hoofdletter), ga ik naar Engeland/Amerika/Frankrijk/ergens, lijkt me supervet!

  [Reply]

 3. Dat wil ik zeker gaan doen. Een paar maanden naar het buitenland. Engeland staat bij mij bovenaan op het lijstje om daar heen te gaan voor een paar maanden.

  [Reply]

 4. Het lijkt me zo leuk om naar het buitenland te gaan studeren. Ik kan me heel goed voorstellen dat je jezelf een stuk beter gaat kennen. Voor de eerste keer op je eigen benen staan voor een lange periode, heerlijk. Als ik de kans krijg, zal ik ze zeker nemen :)!
  Veel plezier nog, want het is lang nog niet over!
  Mooie blog btw :D!

  [Reply]

 5. Mocht ik die kans krijgen, dan ga ik zeker! Het staat goed op je CV en het is onwijs leuk!
  Fijn dat je het zo naar je zin hebt, en dat je nu al uitkijkt naar je volgende trip!

  [Reply]

 6. Wat een leuk stukje om te lezen! Het lijkt mij ook erg leuk om naar het buitenland te gaan voor stage, maar ik heb erg weinig zelfvertrouwen als het gaan om andere talen spreken hoewel ik wel weet dat ik het echt kan. Nog veel plezier de laatste paar weken!

  [Reply]

 7. Super tof! Ik ga zeker weten mijn beide stages ook in het buitenland doen, vooral na het lezen van je stuk. Alleen ga ik wel buiten Europa :) Maar het is sowieso goed dat je jezelf leert kennen daar, leer je bijzonder veel van!

  [Reply]

 8. Waar zo’n reis al niet goed voor is ;)

  [Reply]

 9. Als dat met mijn opleiding kan, wil ik dat zeker! Ik wil het eigenlijk in Turkije . :)

  [Reply]

 10. Ik kan niet wachten totdat ik klaar ben met de middelbare school en dat ik een paar maanden naar het buitenland kan! Het lijkt me geweldig.

  [Reply]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.