Skip to content →

Austen. Jane Austen.


source

De boeken, films en series van Jane Austen: iedereen is er wel bekend mee. En als je dat niet bent, dan krijg je van mij nu even de gelegenheid om je diep te schamen! Veel romantische komedies die we nu kijken en romantische verhalen die wij nu lezen, zijn afgeleid van een van de verhalen van Jane Austen. Maar niets kan natuurlijk tippen aan de verhalen van mevrouw Austen zelf. ‘Pride and Prejudice’ en ‘Persuasion’ zijn mijn ultieme favorieten. De boeken staan op een vaste plek op mijn boekenplank zodat ik ze makkelijk kan pakken als ik opeens weer eens de drang krijg om ze te lezen. En geloof me, dat gebeurt vaak.

Het liefdesverhaal tussen man en vrouw is zo mooi geschreven. In bijna al haar boeken. Zo gedetailleerd en met zo veel gevoel. Al ben ik niet zo’n fan van Emma. Ik ben tot op de dag van vandaag niet verder gekomen dan het eerste hoofdstuk. Maar de opbloeiende liefde tussen Lizzy Bennet en Mr. Darcy waaraan ze beiden in het begin niet aan willen toegeven, de nooit opgehouden liefde tussen Anne Elliot en Captain Wentworth die beiden niet niet aan elkaar willen laten zien, het mysterie achter Northanger Abbey en het wel en wee op Mansfield Park zijn maar enkele voorbeelden waar ik wel een groot fan van ben.

Ik heb niet snel ergens alleen maar lof voor maar voor Jane Austen (en oké, James Morrison) maak ik graag een uitzondering. Ik geniet van de romantische sfeer in haar verhalen, de onderlinge relaties, de beschrijving van gevoelens en de etiquette. Ik houd ervan om te lezen dat de mannen opstaan zodra er een vrouw de kamer binnen komt, dat men eerst officieel geïntroduceerd moet worden voordat ze met elkaar kunnen praten, dat men een buiging maakt als men elkaar tegenkomt en dat de mannen de vrouwen ten dans vragen. En dan heb je natuurlijk nog het prachtige (oud) Engels. Want in het Engels komt de sfeer van de verhalen het best tot z’n recht.

“Dare not say that man forgets sooner than woman, that his love has an earlier death. I have loved none but you. Unjust I may have been, weak and resentful I have been, but never inconstant. You alone have brought me to Bath. For you alone, I think and plan. Have you not seen this? Can you fail to have understood my wishes?” (Persuasion, Volume 2, Chapter 11)

Ook de films en (mini)series kijk ik graag. Het is ondertussen een soort van traditie geworden om één keer in de maand mee te leven met Anne Elliot of om weg te zwijmelen bij Mr. Darcy. Het is natuurlijk ook erg leuk om een keer niet je eigen fantasie te gebruiken maar om gewoon de personages, de passie en hun leven in het algemeen op het beeldscherm te zien. En mijn ogen vinden het al helemaal prettig als Matthew Macfadyen als Mr. Darcy verschijnt. Want voor mij is hij de perfecte Mr. Darcy. Ja, hij overtreft zelfs Colin Firth.

Waarom lijken de mannen in haar verhalen zo perfect? En hoe kan het toch dat ze de hoofdpersoon op zo’n manier neerzet, dat bijna ieder meisje zich wel in haar kan vinden? Het is bizar hoe Persuasion en Pride and Prejudice mij zo aangrijpen. Ik snap het zelf eigenlijk niet. En toch is het zo. Heel erg zelfs.

Lezen jullie ook Jane Austen? Wat is jullie favoriete boek? En welke Mr. Darcy vinden jullie het leukste? Hihi.

Published in The Almighty Media

11 Comments

 1. Ik lees ook Jane Austen. Persuasion, Pride & Prejudice en Emma liggen in mijn boekenkast! Pride & Prejudice is zeker mijn favoriet, zo romantisch <3, en Matthew Macfadyen is mijn favoriete mr. Darcy! Zeker weten! :D

  [Reply]

 2. I loveeeeeeeeeeeeeeeeee Jane Austen! Heerlijk, die verhalen, de tijd waarin het zich afspeelt, Mr. Darcy.

  [Reply]

 3. Ohh, ik schaam me diep. Ik heb zeker wel eens van haar gehoord, maar nog nooit haar boeken gelezen. Ga ik zeker doen, zo te horen!

  [Reply]

 4. Wel van gehoord, maar nooit gelezen/gekeken. Wel hoor ik altijd mijn moeder over Mr. Darcy! :’)

  [Reply]

 5. Ik ben eigenlijk van plan om wat van haar te lezen in de zomer :).

  [Reply]

 6. Schaam, schaam, schaam. Ik heb zeker wel van haar gehoord. En ik heb uitvoerig verslag gekregen van Pride and Prejudice van mijn vriendin, maar eerlijk gezegd nog nooit iets gelezen van haar..

  [Reply]

 7. Yay, Jane Austen is geweldig. Ik ben momenteel bezig in Sense & Sensibility, heb een paar weken terug Pride and Prejudice uitgelezen en heb de film inmiddels heel wat keren gezien. Ken je Lost in Austen ook? Een serie gebasseerd op Pride and Prejudice, zeker een aanrader. Verder heb ik nog niet gelezen, maar ik ga binnenkort op kringloopwinkeljacht.
  En ik vind Matthew de beste Darcy, écht, die ogen. En de taal. God ik houd van Jane Austen.

  [Reply]

 8. Roy

  Ik heb er ook weleens van gehoord. Maar nooit gezien of gelezen. En even iets anders, dat hondje in je layout is echt super schattig, gehe :)

  [Reply]

 9. Zal ik maar gewoon eerlijk zijn? Ik heb er nog nooit van gehoord en schaam me nu geloof ik best wel diep. Ohjee, het klinkt interessant, eens even bol punt commen!

  [Reply]

 10. De kracht van Jane Austen is dat ze je niet overvoert met details, maar net genoeg beschrijft om je eigen fantasie aan het werk te zetten. Ze vult niets voor je in: van Mr Darcy weten we eigenlijk alleen dat ie lang is. Als lezer mag er dus lekker op los fantaseren hoe hij er verder uit ziet en verrek: blijkt Darcy toch ineens te lijken op jouw favoriete man! ;-)
  Als je geïnteresseerd bent in Jane Austen, nodig ik je uit om eens een kijkje te nemen op de website http://www.janeausten.nl. Kun je je helemaal uitleven ;-) Oh en in het forum vind je heel veel ‘lotgenoten’. ;-)

  [Reply]

 11. Ik heb de film’s gezien die gebaseerd zijn op de boeken. Veel boeken moet ik maar eens een keertje lenen van mijn moeder, die heeft ze namelijk allemaal :)

  [Reply]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.