050113

credit

Je ligt op een doordeweekse avond lekker in je bed en je besluit om een film te kijken. Eigenlijk weet je al dat je liever wilt slapen maar je begint toch met kijken. Na een half uur heb je het eigenlijk wel gehad met de film maar je wilt hem van de andere kant ook afkijken. Weer een half uur later vallen je ogen bijna dicht maar je wilt toch niet opgeven. Nu wil je het einde ook weten. Je bent niet voor niets al zo lang wakker. Als dan uiteindelijk de ontknoping plaatsvindt, denk je bij jezelf: “Was het dit? Ben ik hiervoor wakker gebleven?” en met een onverzadigd gevoel ga je slapen. Iets dat je dus al veel eerder had kunnen doen.

Zo ging dat bij mij ook bij de boekenreeks Fifty Shades of Grey. Ik wilde de boeken eigenlijk niet lezen, puur omdat er zo’n hele hype van wordt gemaakt, maar het nieuwsgierige Aagje in mij won uiteindelijk de strijd. Toen ik een paar weken geleden ziek was, ben ik begonnen met lezen en inmiddels heb ik spijt van de tijd die ik daarin heb gestoken. Ik had zo veel betere dingen kunnen doen dan dat stomme verhaal lezen. Maar ja, dat besef komt eigenlijk altijd pas achteraf, hè?

Het verhaal leest zo snel, zo gemakkelijk maar het heeft zo weinig te bieden. Ik vond de schrijfstijl niet prettig en mijn ogen deden pijn van de fouten die erin stonden. Ik snapte op voorhand de hele hype niet en na het lezen van de boeken snap ik het nog steeds niet. Wat vinden mensen hier zo geweldig aan? Wie ziet in Godsnaam mevrouw Steele als voorbeeld en meneer Grey als droomman? Door af en toe woorden als: literatuur, ambitieus, intelligent en sterk in één zin te stoppen met Ana, maakt haar echt niet leuker, hoor. Om nog maar te zwijgen van de zeer gecompliceerde meneer Grey.

Het is zó eentonig en na vier keer uitgebreid over hun seksleven te hebben gelezen, heb ik heel snel over bijna al die stukken heen gelezen. En ja, dat houdt dus in dat ik misschien wel 2/3 van de hele boekenreeks met een héél lui oog heb gelezen. Ik weet op een gegeven moment wel dat ze niet van elkaar kunnen afblijven. Het is duidelijk. Mijn God, wat zou ik die Ana en Christian zelf eens een pak slaag willen geven. Maar dan niet om de reden die meneer Grey zo leuk vindt maar gewoon om ze eens goed wakker te schudden.

Share: