Skip to content →

50 shades of shit

050113

credit

Je ligt op een doordeweekse avond lekker in je bed en je besluit om een film te kijken. Eigenlijk weet je al dat je liever wilt slapen maar je begint toch met kijken. Na een half uur heb je het eigenlijk wel gehad met de film maar je wilt hem van de andere kant ook afkijken. Weer een half uur later vallen je ogen bijna dicht maar je wilt toch niet opgeven. Nu wil je het einde ook weten. Je bent niet voor niets al zo lang wakker. Als dan uiteindelijk de ontknoping plaatsvindt, denk je bij jezelf: “Was het dit? Ben ik hiervoor wakker gebleven?” en met een onverzadigd gevoel ga je slapen. Iets dat je dus al veel eerder had kunnen doen.

Zo ging dat bij mij ook bij de boekenreeks Fifty Shades of Grey. Ik wilde de boeken eigenlijk niet lezen, puur omdat er zo’n hele hype van wordt gemaakt, maar het nieuwsgierige Aagje in mij won uiteindelijk de strijd. Toen ik een paar weken geleden ziek was, ben ik begonnen met lezen en inmiddels heb ik spijt van de tijd die ik daarin heb gestoken. Ik had zo veel betere dingen kunnen doen dan dat stomme verhaal lezen. Maar ja, dat besef komt eigenlijk altijd pas achteraf, hè?

Het verhaal leest zo snel, zo gemakkelijk maar het heeft zo weinig te bieden. Ik vond de schrijfstijl niet prettig en mijn ogen deden pijn van de fouten die erin stonden. Ik snapte op voorhand de hele hype niet en na het lezen van de boeken snap ik het nog steeds niet. Wat vinden mensen hier zo geweldig aan? Wie ziet in Godsnaam mevrouw Steele als voorbeeld en meneer Grey als droomman? Door af en toe woorden als: literatuur, ambitieus, intelligent en sterk in één zin te stoppen met Ana, maakt haar echt niet leuker, hoor. Om nog maar te zwijgen van de zeer gecompliceerde meneer Grey.

Het is zó eentonig en na vier keer uitgebreid over hun seksleven te hebben gelezen, heb ik heel snel over bijna al die stukken heen gelezen. En ja, dat houdt dus in dat ik misschien wel 2/3 van de hele boekenreeks met een héél lui oog heb gelezen. Ik weet op een gegeven moment wel dat ze niet van elkaar kunnen afblijven. Het is duidelijk. Mijn God, wat zou ik die Ana en Christian zelf eens een pak slaag willen geven. Maar dan niet om de reden die meneer Grey zo leuk vindt maar gewoon om ze eens goed wakker te schudden.

Published in The Almighty Media

13 Comments

 1. Haha I get your point! Ik vond de boeken wel leuk, maar meer om het feit dat ze makkelijk weg lezen en je geen moeite hoeft te doen om bij te houden waar het nou eigenlijk over gaat. En de seks.. Ach.. Zo af en toe dacht ik hai Christian, jij mag ook wel even bij mij langskomen hoor. :’)

  [Reply]

 2. Ik vond ze net als Ilse ook wel leuk, maar inderdaad, alles bij elkaar is het helemaal niet zo bijzonder.

  [Reply]

 3. Volgens mij zijn de reviews hierover veel leuker dan de boeken zelf :’) Maar goed, zo blijkt maar weer, iedereen kan een bestseller schrijven.

  [Reply]

 4. Ik kom gewoon niet door boek 1 heen. Ik ben begonnen omdat een huisgenoot ze toevallig in huis haalde maar zelf zou ik ze niet gekocht hebben. Het is me te onrealistisch, teveel “ik heb wilde fantasieën”. Ik erger me ook heel erg aan fouten die er in staan en eigenlijk om alles hierboven leest het voor mij niet makkelijk weg. I don’t get the hype.

  [Reply]

 5. Ik ben het nu ook aan het lezen, maar ik heb hetzelfde als jij. Ik race er ook doorheen en het is ook niet zo dat het me fascineert. Ik wacht nog op de stukjes waar de hype om gaat, maar ik ben bijna op de helft en ik ben het nog steeds niet tegengekomen..

  [Reply]

 6. Ik begrijp het volkomen. Toch zijn de boeken super verslavend.

  [Reply]

 7. Haha, ik denk er precies hetzelfde over als jij ;) Ben ik blij dat ik de boeken niet zelf gekocht had, maar van een vriendin kon lenen!

  [Reply]

 8. Ik heb de boeken nog steeds niet gelezen…. en ik hoor der ook zo’n wisselende verhalen over. Ik heb er al meerdere malen mee in mijn handen gestaan maar sinds ik lid ben van de bieb leen ik altijd gewoon de boeken en vind ik het zonde om ze nog te kopen… maar je begrijpt het altijd die boeken zijn ALTIJD uitgeleend… dus waarschijnlijk duurt nog wel even voor ik de poging ga wagen..

  [Reply]

 9. Ik snap het hele ´geweldige´ aan de boeken ook niet helemaal.

  [Reply]

 10. Nog nooit gelezen! En waarschijnlijk hoeft dat ook niet, haha.

  [Reply]

 11. Sas

  Een boek wat ik niet heb gelezen. En ook nooit ga lezen :)

  [Reply]

 12. Ik heb ze ook gelezen. Vondt het op zich wel een leuk boek, het leest snel weg en er zat wel een goed verhaal in (om te verfilmen). De herhalingen daar werd je wel moe van en er zat nogal veel onrealistische dingen in. Maar ik denk dat voor bepaalde vrouwen wel een nieuwe wereld opent met nieuwe fantasieën en dat ze zich in bepaalde dingen wel vergelijken.

  [Reply]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.