Zo’n twee weken geleden lag ik het hele weekend belabberd in bed. Ik had de griep en ik voelde mij echt ruk. Ik had nergens energie voor maar ik had vooral nergens zin in. Behalve in zielig zijn, in bed liggen, series kijken en ondertussen nog even wat spraakberichten via WhatsApp inspreken en beluisteren. En zo maakte ik dan ook kennis met de app: Tinder. Vriendinnetje S. zei dat het echt de moeite waard was om te downloaden en wie ben ik om haar advies niet op te volgen? Dus zo gezegd, zo gedaan.

Vanaf dat weekend was ik aan het Tinderen geslagen. Ik deel meer kruisjes dan hartjes uit maar oppervlakkig als de app is, zo oppervlakkig keur ik de mannen. Soms zit er een pareltje tussen maar dan moet je ook echt wel geluk hebben. Over het algemeen is de M-factor (mooiheids-factor) niet zo denderend. Bij de mwah-ik-word-er-niet-warm-en-niet-koud-van-gevallen check ik even of we gemeenschappelijke intersesses hebben: vindt hij James Morrison en Braveheart leuk, dan geef ik hem het voordeel van een twijfel.

Anyway, zo kwam ik terecht bij een kerel die iets in de trand van: “Duckfaces bij vrouwen moeten verboden worden!” op zijn profiel had staan. En dat zette mij aan het denken. Van de ene kant was/ben ik het wel met hem eens omdat het (vaak) niet om aan te zien is maar van de andere kant voelde ik mij een beetje aangevallen omdat mijn mond soms automatisch in de duckface-modus terechtkomt als ik in de spiegel kijk (ja, ik ben schuldig). En als ik mij aangevallen voel, dan schiet ik in de verdediging.

Ik word er namelijk een beetje moe van dat mannen zoveel kritiek geven op de manier waarop vrouwen op foto’s staan. Wordt er niet geklaagd over de duckface, dan is het wel om het dragen van een bepaald kledingmerk en anders mekkeren ze wel over de hoeveelheid make-up of weet ik niet wat. Altijd maar onze foto’s onderuithalen zodra we er niet “normaal en lachend” op staan. Alsof jullie mannen de meesters van de profielfoto’s zijn. Nou, ik dacht het toch niet. Vandaar dat ik zelf maar eens een lijstje heb gemaakt met veel terugkomende thema’s wat betreft jullie profielfoto’s die verboden zouden moeten worden. En dat allemaal dankzij Tinder.

011113

1. De ik-ben-een-man-dus-ik-drink-bier-profielfoto
Mannen met een biertje. Mannen met twee biertjes. Mannen met bier én een sigaret (of in combinatie met een andere vorm van “roken”.). Mannen met een halve liter bier. Mannen met een vat bier. Mannen die een schotel bier atten. Mannen helemaal lazerus van het bier. Mannen verkleed als bier. Bier. Bier. Bier. Bier. NEE!

2. De ik-ben-gangster-profielfoto (inclusief flits)
HAHA. Hier moet ik zo om lachen. Gewoon omdat het zó slecht is. Je bent boos op de wereld, je hebt schijt aan alles en laat dat duidelijk zien door een selfie voor de spiegel (met flits. WAAROM?). Daar sta je dan lekker gangstaaahhh in je oversized trui met capuchon op en je peace-teken. Nog erger: met ontbloot bovenlichaam (zie punt 5) de nadruk leggen op je armspieren (hoe dan??) terwijl je je petje achterstevoren op hebt…..

3. De ik-maak-een-selfie-maar-kijk-express-weg-van-de-camera-profielfoto
Ik snap dit gewoon niet. Een beetje boos wegkijken alsof het je allemaal niet kan schelen terwijl het je stiekem wel heel erg veel uitmaakt dat de juiste kant van je gezicht op de foto staat. Gewoon lekker lachend de camera in kijken, hoor. Dat maakt je een stuk leuker.

4. De ik-sta-met-een-tof-beest-op-de-foto-profielfoto
Wat mij ook heel erg opviel, is dat er ontiegelijk veel mannen met hun gevangen vis op de foto staan. No offence, ik vind het echt heel leuk dat je je hobby zo tof vindt maar besef wel dat het echt a-sexy is. A-sexy tot de macht honderd. Dit geld ook voor de mannen die zo blij staan te pronken met een slang of hagedis. Ik krijg er kriebels van. En niet op de goede manier.

5. Check-mijn-sixpack-profielfoto
Ik vind dit dus echt een gigantische afknapper. Zodra er een jongen in een zwembroek voorbij komt die helemaal in de wolken is van zijn eigen lichaam, dan druk ik al meteen op het kruisje. Of nog mooier (eigenlijk helemaal niet): mannen met ontbloot bovenlichaam die denken te shinen op een of ander muziekfestival. Ughhhhh. Lame! (Tenzij je Bradley Cooper, Alexander Skarsgard of Drew van Acker bent.)

En oké, om het rijtje af te sluiten, moet ik nog even de ik-zit-gehurkt-bij-mijn-favoriete-auto-profielfoto vermelden. (Ik snap dat hurken sowieso niet. Gehurkte mannen komen namelijk ook veelvoudig voor. Wat is hurken eigenlijk een raar woord. Hurken. Hurken. Hurken.). Hmmmmm, nog ééntje dan. Echt de allerlaatste: de wielrennende-man-profielfoto. Ehh nee. Gewoon niet doen.

Zo. En nu ga ik weer Tinderen en lachen om profielfoto’s. En daar is niets ergs aan. Want we doen het allemaal. Ik zeg altijd maar: “Wie uitlacht, wordt ook uitgelachen.” Grapje. Dat zeg ik niet altijd. Dat schud ik nu zo maar even uit mijn mauw. Doeiiiiiiiiiiiii xxxxxxxx

Share: