Een studie in het buiteland, ik ben vast niet de enige die daarvan droomt. Vroeger wilde ik altijd naar Amerika. Niets leek mij leuker dan college te volgen in het land waar alles mogelijk is. Tegelijkertijd droomde ik van een studie in Parijs. Studeren in één van de mooie parken met uitzicht op de Eiffeltoren. Daarna wilde ik opeens niets liever dan studeren in Londen: ik was helemaal verkocht aan de Britten (en dat is alleen maar gegroeid sinds mijn tweede bezoek aan de hippe stad). Maar tegenwoordig heb ik een grote interesse ontwikkeld voor Dublin. Dromen, dromen en dromen. Maar wat nou als dromen werkelijkheid worden?

Over precies één jaar zit ik voor mijn studie in het buitenland. Sterker nog: ik ben verplicht om vijf maanden in het buitenland te studeren! Eng? Nee! Spannend? JA! Ik heb de lijst met partnerscholen natuurlijk al tig keer bestudeerd en laten eerder genoemde steden (met uitzondering van Londen) én Amerika er nou tussen zitten.

Helaas zijn er geen partnerscholen in New York of Los Angeles waar ik graag naar toe zou willen. De kosten voor vijf maanden studeren in the USA zijn ook belachelijk hoog. Daarbij komt het feit dat ik geen Erasmus-beurs krijg wanneer ik ga studeren buiten de Europese Unie. Ik loop dan dus al €250,- per maand mis. Maar als ik ervoor kies om te gaan studeren in Dublin of Parijs, dan zou dat een stuk goedkoper zijn én ik heb meer inkomsten en dus meer geld om uit te geven. De vakken en de kwaliteit van het onderwijs is bij elke school ongeveer gelijk. Daar hoef ik mijn keuze dus niet op te baseren. Gelukkig!

Maar wat moet ik in Godsnaam gaan kiezen? Op 27 november moet ik mijn drie voorkeuren doorgeven waarbij je moet kiezen tussen steden in de EU óf in Amerika. Ik weet echt niet wat ik moet.. Zal ik naar Amerika gaan, ook al is het niet in New York of L.A. of zal ik gewoon voor Dublin of Parijs kiezen?

Share: