source

De boeken, films en series van Jane Austen: iedereen is er wel bekend mee. En als je dat niet bent, dan krijg je van mij nu even de gelegenheid om je diep te schamen! Veel romantische komedies die we nu kijken en romantische verhalen die wij nu lezen, zijn afgeleid van een van de verhalen van Jane Austen. Maar niets kan natuurlijk tippen aan de verhalen van mevrouw Austen zelf. ‘Pride and Prejudice’ en ‘Persuasion’ zijn mijn ultieme favorieten. De boeken staan op een vaste plek op mijn boekenplank zodat ik ze makkelijk kan pakken als ik opeens weer eens de drang krijg om ze te lezen. En geloof me, dat gebeurt vaak.

Het liefdesverhaal tussen man en vrouw is zo mooi geschreven. In bijna al haar boeken. Zo gedetailleerd en met zo veel gevoel. Al ben ik niet zo’n fan van Emma. Ik ben tot op de dag van vandaag niet verder gekomen dan het eerste hoofdstuk. Maar de opbloeiende liefde tussen Lizzy Bennet en Mr. Darcy waaraan ze beiden in het begin niet aan willen toegeven, de nooit opgehouden liefde tussen Anne Elliot en Captain Wentworth die beiden niet niet aan elkaar willen laten zien, het mysterie achter Northanger Abbey en het wel en wee op Mansfield Park zijn maar enkele voorbeelden waar ik wel een groot fan van ben.

Ik heb niet snel ergens alleen maar lof voor maar voor Jane Austen (en oké, James Morrison) maak ik graag een uitzondering. Ik geniet van de romantische sfeer in haar verhalen, de onderlinge relaties, de beschrijving van gevoelens en de etiquette. Ik houd ervan om te lezen dat de mannen opstaan zodra er een vrouw de kamer binnen komt, dat men eerst officieel geïntroduceerd moet worden voordat ze met elkaar kunnen praten, dat men een buiging maakt als men elkaar tegenkomt en dat de mannen de vrouwen ten dans vragen. En dan heb je natuurlijk nog het prachtige (oud) Engels. Want in het Engels komt de sfeer van de verhalen het best tot z’n recht.

“Dare not say that man forgets sooner than woman, that his love has an earlier death. I have loved none but you. Unjust I may have been, weak and resentful I have been, but never inconstant. You alone have brought me to Bath. For you alone, I think and plan. Have you not seen this? Can you fail to have understood my wishes?” (Persuasion, Volume 2, Chapter 11)

Ook de films en (mini)series kijk ik graag. Het is ondertussen een soort van traditie geworden om één keer in de maand mee te leven met Anne Elliot of om weg te zwijmelen bij Mr. Darcy. Het is natuurlijk ook erg leuk om een keer niet je eigen fantasie te gebruiken maar om gewoon de personages, de passie en hun leven in het algemeen op het beeldscherm te zien. En mijn ogen vinden het al helemaal prettig als Matthew Macfadyen als Mr. Darcy verschijnt. Want voor mij is hij de perfecte Mr. Darcy. Ja, hij overtreft zelfs Colin Firth.

Waarom lijken de mannen in haar verhalen zo perfect? En hoe kan het toch dat ze de hoofdpersoon op zo’n manier neerzet, dat bijna ieder meisje zich wel in haar kan vinden? Het is bizar hoe Persuasion en Pride and Prejudice mij zo aangrijpen. Ik snap het zelf eigenlijk niet. En toch is het zo. Heel erg zelfs.

Lezen jullie ook Jane Austen? Wat is jullie favoriete boek? En welke Mr. Darcy vinden jullie het leukste? Hihi.

Share: